Här listar vi de vanligaste frågorna kring klimatberäkning och vår verksamhet.

FAQ

F.A.Q.

Frequently Asked Questions

Här listar vi de vanligaste frågorna om klimatberäkning och vår verksamhet.

Vad står GHG för?

Greenhouse Gas Protocol (GHG) är en global standard som används för att beräkna och redovisa utsläpp av växthusgaser. Syftet med GHG är att hjälpa offentliga såväl som privata organisationer att identifiera, förstå och hantera utsläppen. Genom att vi arbetar i enlighet med GHG säkerställer vi att ert företag möter de krav som förväntas av er.

Vad betyder scope?

Vid redovisning enligt GHG ska utsläppen delas in i tre kategorier som kallas “scopes”. Enligt GHG är det obligatoriskt att rapportera utsläpp inom scope 1 och 2, men valfritt inom 3. 

Scope 1: Direkta CO2 utsläpp, d.v.s. utsläpp som organisationen själva står för och kan påverka 

Scope 2: Indirekta utsläpp i form av inköpt energi från externa leverantörer. 

Scope 3: Alla andra indirekta utsläpp som sker nedströms och uppströms i värdekedjan, men som organisationen inte äger eller kontrollerar. .

Vad står PCF för?

PCF står för Product Climate Footprint och är en beräkning av en produkts klimatavtryck genom hela värdekedjan. Beräkningen tar hänsyn till alla koldioxidutsläpp, från råmaterial, produktion, leverans och sluthantering.

Hur beräknar vi företagets klimatpåverkan?

Företagets klimatpåverkan beräknas utifrån de så kallade scopen som valts vid en inledande Avgränsningsanalys.
Valen baseras på dels på vilken tillgång av mätdata ni har, dels vilka scope som kan anses vara relevanta för er typ av verksamhet.

Under första beräkningsåret är det vanligt att ha visst konsultstöd, för att lära sig mer om GHG Protocol och att göra en Avgränsningsanalys.
År två är samtliga kunder i mycket högre grad till helt självgående!

Därefter samlas all data in, utifrån Avgränsningsanalysen.

Beräkningen sker sedan genom att välja den/de ”Källor” som finns förberedda i programmet och ange kvantiteten.

Det går i mer avancerade fall även ange olika dotterbolag, processer, produktgrupper etc samt deras olika fördelningsnycklar, för att fördela ner så långt som ni önskar.

Under första beräkningsåret är det vanligt att ha visst konsultstöd, för att lära sig mer om GHG Protocol och att göra en Avgränsningsanalys.
År två är samtliga kunder i mycket högre grad till helt självgående!

Varför behöver jag en beräkningsrapport?

En Beräkningsrapport är ert eget stöd i att kunna tala om för någon annan om vad ni inkluderat, hur ni inkluderat samt vilka resultat det gav. Och sist men inte minst – vilken Tillförlitlighet er beräkning har detta året.

Här går det även att läsa om vilka förändringar som ni gjort i denna beräkningen.

Informationen ska självklart vägleda ledningen om vilka analyser och beslut som är möjliga.

Vad innebär det att Reduktionsplanera?

Verksamhetens klimatpåverkan kan påvisas mha att beräkna enligt GHG Protocol Corporate standard, men det i sig minskar inte verksamhetens klimatavtryck.

Beräkningen och rapporten är ert beslutsstöd för vad ni kan göra med informationen – till att besluta om aktiviteter för att minska den.

Verktyget för att reduktionsplanera kan både ge tips och idéer men också visa i diagramform era resultat av aktiviteternas effekt.

Vad är en Beräkningsårslicens?

En Beräkningsårslicens ger tillgång till ett visst år för att genomföra ett företags klimatpåverkan.
Det styr exempelvis vilka emissionsfaktorer som kommer användas (flera men inte alla kan variera från olika år).

Beräkningsrapporten sammanfattar sist alla resultat med det som inkluderats, exkluderats eller förändrats – för just detta Beräkningsår.

Ett Beräkningsår följs alltid även av ett ”test-år”, dvs där ni fritt kan testa andra idéer, öva osv.

Det går också att komplettera tidigare beräkningar och konvertera in som separat Beräkningsår. Beräkningsårslicens för ett tidigare år, så kallat ”Konverteringsår” är också möjligt att använda.